Dakterras laten maken, wat komt hier allemaal bij kijken? Wilt u graag uw leefruimte verder uitbreiden met een dakterras? Dan kan dat zeker! Echter komen er wel verschillende aspecten bij kijken waar u rekening mee moet houden. In deze blog nemen we u mee door deze stappen. Eerst vergunning checken, dan bouwen Voordat u verdere […]
Mag een dakterras op een uitbouw?
Een dakterras op een uitbouw kan een geweldige manier zijn om extra leefruimte te creëren en optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte in uw huis. Om te beginnen mogen dakterrassen geplaatst worden op uitbouwen, mits er wordt voldaan aan verschillende voorwaarden. Dus voordat u uw plannen in de praktijk brengt, zijn er verschillende juridische en praktische aspecten waar u rekening mee moet houden. Wij leggen u in het kort uit wat deze voorwaarden zijn.
Vergunningseisen en bouwvoorschriften
Voordat u een dakterras op een uitbouw plaatst, moet u vaak een omgevingsvergunning aanvragen. De vergunningseisen kunnen variëren per gemeente, dus het is belangrijk om uw lokaal beleid te raadplegen. Daarnaast moet het dakterras voldoen aan de laatste bouwbesluiten. Zo moet het hekwerk:
- Tot 13 meter boven maaiveld: Minimaal 110 cm hoog zijn.
- Boven 13 meter boven maaiveld: Minimaal 120 cm hoog zijn.
- Horizontale spijlen: Tussen de 20 en 70 cm boven de vloer mag het hekwerk niet beklimbaar zijn. Dat houdt in dat er op die hoogte geen horizontale spijlen mogen komen.
Bouwtechnische overwegingen
Een uitbouw moet stevig genoeg zijn om het gewicht van een dakterras te dragen. Door een constructieberekening te laten maken, weet u zeker dat de uitbouw geschikt is om een dakterras te ondersteunen. Dit voorkomt structurele problemen en zorgt ervoor dat alles veilig en volgens de regels gebeurt.
Burenrecht en goedkeuring
Het recht op privacy van uw buren speelt ook een belangrijke rol:
- Overleg met uw buren: Als uw dakterras binnen 2 meter van de erfgrens valt, moet u overleg plegen met uw buren en hun toestemming krijgen. Het is belangrijk om een schriftelijke overeenkomst te maken waarin u deze toestemming vastlegt. Dit voorkomt problemen en zorgt ervoor dat u bij de gemeente kunt aantonen dat u alle nodige goedkeuring hebt verkregen.
Een voorbeeld waarom u hierover goede afspraken moet maken : Stel u voor dat iemand een dakterras wil realiseren en toestemming vraagt aan de buren. De buren geven hun goedkeuring, maar enkele jaren later verkopen ze hun woning aan nieuwe eigenaren. Deze nieuwe buren hebben bezwaar tegen het dakterras omdat het hun privacy schaadt en vragen om verwijdering. Ondanks de oorspronkelijke toestemming van de vorige eigenaren, blijkt deze niet automatisch over te gaan naar de nieuwe eigenaren. Hierdoor moeten de huidige bewoners het dakterras verwijderen, omdat de toestemming niet bindend is voor de nieuwe eigenaren. Dit voorbeeld benadrukt het belang van formele afspraken, zoals een erfdienstbaarheid, die ook geldig zijn voor toekomstige eigenaren.
Wilt u graag een dakterras? Lees onze blog “Dakterras laten maken, wat komt hier allemaal bij kijken?”